Estudi
de la millora de la qualitat i la producció en l’avicultura
menorquina
Presentació:
Som
en Pau un alumne de 1er de Batxillerat de l'institut IES M.Àngels
Cardona de Ciutadella de Menorca. Jo som un al·lot que sempre he
estat amb contacta amb el camp ja que hi vaig néixer i el meu pare
quasi sempre ha fet de pagès, i a casa nostra sempre hem tingut
gallines. I com tot en el món actual, en el camp el que es vol
aconseguir és amb el menor cost possible tenir la major producció i
el major benefici, ja que actualment com molta gent ja sap els
pinsos estan molt cars, i se m'ha acudit fer un experiment, per veure
en quines condicions les gallines fan una major quantitat d'ous i de
major qualitat.
Introducció:
Així
que la meva idea és agafar 16 gallines ( 8 gallines “roja rode”
i 8 gallines de raça menorquina), per aconseguir els objectius de
quantitat i qualitat i realitzar les següents experiències:
-
Comprobar quin hàbitat és el millor per aconseguir els objectius
(en llibertat, dins un corral o dins gàbies).
-
Quin tipus de menjar és el més adequat, si en menjar natural
(herbes, insectes, etc.) o amb menjar comprat (pinsos).
-Amb
quina raça de gallines obtenim millors resultats
-Observar
la grandària dels ous de les gallines.
-Comprovar
s'hi les estacions o les èpoques de l'any influeixen en la producció
d'ous.
D’aquesta
manera quan tingués tota l’informació de l’experiència podria
comparar les dues races de gallines i comprobar si seria rentable
potenciar les granges d’avicultura, amb gallines de la nostra
pròpia illa, ja que de granges avicoles amb gallines menorquines no
n’hi ha i hi ha gent que pot estar interessada en voler ous de
gallina menorquina així com hi ha gent que només vol ous de
gallines de corral; d’aquesta manera es podria crear un granja
avícola només de gallines menorquines, i d’aquesta manera vendre
Menorca a la gent de fora de l’illa. Amb una altra qüestió també
hem de tenir en compte que Menorca el què vol és conservar les
seves espècies, així com fa amb tots els productes típics que ja
són famosos arreu del món.
A
més seria una manera de augmentar el nombre d'exemplars de gallines
de raça menorquina, ja que el 2001 només n'hi havia uns 200
exemplars a Menorca.
Les dues races de gallines que emplearé per a dur a terme aquesta experiència, són com ja he dit les gallines menorquines i per altre banda també n'utilitzaré de roja rode.
Gallina "roja rode": A més, le gallines de raça "roja rode" són una de les gallines que s'utilitzen més en granges avícoles, ja que estan considerades unes gallines bastant bones com a ponedores, per tant si pogués comprovar que les menorquines fan la mateixa o més quantitat d'ous seria una bona notícia per l'avicultura menorquina.
Gallina
roja rode
Gallina
menorquina: Són aus amb el plomatge de color, una cresta vermella
grossa i les orelles blanques. Fan ous de color blanc de uns 60 grams
mínim.
Aquesta
raça la van portar els anglesos el segle XVIII durant la seva
estança a Menorca. En l'actualitat s'han fet arreu de tota Balears
associacions, en les quals hi ha un gran nombre de associats, però
un baix nombre de exemplars com ja he dit abans.
Gall menorquí
Gall menorquí
Com
el duria a terme?
En
primer lloc el que faria serie cercar el lloc adequat per dur a terme
l'experiment per a les gallines, que serien per una banda un corral i
per l'altre una gàbia amb vuit divisions, és a dir, un per a cada
gallina.
En
segon lloc el que faria es seleccionar les gallines i instal·lar-les
en els seus hàbitats, en posaria 4 de “roja rode” a la gàbia i
4 de “roja rode” al corral i faria igual amb les menorquines.
Seguidament
el que faria és a les gallines de la gàbia a dues de menorquines i
dues “roja rode” els hi donaria menjar que produeix la mateixa
finca com herbes, etc., i a les altres 4 els hi donaria pinso; i amb
les gallines del corral faria el mateix amb l'única diferència que
al corral l'hauria de dividir amb una reixa, perquè les gallines no
poguessin menjar l’aliment de les altres gallines.
La
durada de l’experiment complet per obtenir tots els resultats i
obtenir una major fiabilitat i informació sobre la producció seria
d’un any.
Les
dades de la producció d'ous i la seva grandària, les apuntaré cada
dia a una taula. Després cada mes faria una altra taula, d'aquesta manera els resultats estarien comprimits i serien més fàcils de comparar.
Les taules podrien ser com aquestes:
Les taules podrien ser com aquestes:
DIA
|
RAÇA
|
MENJAR
|
HÀBITAT
|
GRANDÀRIA DE L’OU
|
QUANTITAT D’OUS
|
15/4 | |||||
MES
|
RAÇA
|
MENJAR
|
HÀBITAT
|
GRANDÀRIA DE L’OU
|
NOMBRE D’OUS
|
abril | |||||
Pressupost:
-16
gallines ( 8 de raça roja rode i 8 de raça menorquina)
-Una
gàbia amb 8 divisions.
-Un
corral.
-Reixa.
-Pinso.
-Llibreta
per pendre dades.
bona feina , es molt interesant, esper els resultats amb ganes, una feina molt original ,no defallesquis , joves com tu sou el futur del camp menorqui.
ResponderEliminar